Unos potrebnih podataka u šifrarnik artikala za potrebe Intrastat izvještavanjaNa svim artiklima koji će se koristiti za uvoz/izvoz potrebno je unijeti podatke u dolje označena polja:

Polje nomenklature se povlači iz preddefiniranog šifrarnika određenog od strane carinske uprave, dok polja „Zemlja podrijetla“ i „neto težina“ je potrebno unijeti ručno (excelom).
Podešavanje i unos dokumenata sa Intrastat podacimaGlobalni parametri - Intrastat

Kako bi se pojavile opcije na definiciji knjiženja dokumenata u svezi podešavanja Intrastat podataka, potrebno je u glavnim parametrima aktivirati modul Intrastat. Modul Intrastat-a u programu se naplaćuje posebno, tako da je potrebno kontaktirati korisničku podršku kako bi se modul aktivirao.


Potrebno je unijeti podatke u Intrastat šifrarnike: 


     Kombinirana nomenklatura

Mjesto isporuke

Tok Robe

Uvjeti isporuke

Vrste Posla

Vrste PrometaOpcija uključivanja praćenja podataka za Intrastat se uključuje za svaki dokument (definicija knjiženja) koji želite da sadrži podatke za Intrastat, te se može odrediti radi li se o uvozu ili izvozu.


 Potrebne excel tablice

Intrastat šifrarnici (primjer, možete preuzeti ali morate provjeriti da li Vam podaci odgovaraju).
Unos dokumenta na kojem je podešen IntrastatNakon uključenja opcije tipa Intrastat dokumenta na istom se prilikom unosa dokumenta pojavljuje kolona „Intrastat“ i "Podrijetlo", a u zaglavlju dokumenta imate karticu (tab) Intrastat koju ispunite sa odgovarajućim podacima vezanim za uvoz ili izvoz (Troškovi prijevoza...).


Prilikom unosa artikla u dokument provjerava se da li artikl sadrži podatke za Intrastat,


ukoliko artikl ima podatke u polju intrastata pojavljuje se „OK“, ako artikl nema podatak pojavljuje se gumb „Podaci“ na koji je moguće kliknuti i unijeti podatke koji nedostaju.


Unos se vrši klikom na padajući meni ili na gumb „Šifra“ prilikom čega se otvara šifrarnik nomenklatura.

Prilikom unosa artikla u dokument koji je podešen za praćenje Intrastat podataka
nije moguće završiti knjiženje dokumenta bez podataka koji su neophodni za Intrastat.Izrada izvještajaIzvještaj se radi u : Izbornik Izvješća->Intrastat->Obrazac IntraStat


Odaberite Godinu i mjesec za koji radite izvješće, te tok robe i vrstu obrasca koji radite.Obrazac snimite u xml dokument i spreman je za slanje u Carinarnicu.  • No labels