Način unosa dokumenta preko "unosa iz"Novi način unosa dokumenata ugrađen je unutar Gath-a verzijom 1.7.20.9246, što iziskuje dogradnju programa. Novost je što se sve odvija unutar jedne forme (vidljivog prozora unosa dokumenta) te se na vrhu pojavljuju tab-ovi ovisno što se unosi. 
Naravno da je i dalje moguće upisati vrstu i broj dokumenta u polje "unos iz" te tipkom enter odmah uvući podatke bez da se otvara tab za odabir vrste i broja dokumenta (npr. PON-1, za podatke iz ponude br. 1)kod zatvaranja forme (prozora) ugasit će se tab koji je aktivan, ako su svi deaktivirani (ili ih nema), pojavit će se poruka "Želite li stvarno odustati od unosa dokumenta?"


Na slici je prikazan tab "Unos iz" za unos podataka, s lijeve strane odabiremo vrstu dokumenta iz kojeg želimo uvući podatke, dok je u desnom prozoru potreban odabir broja željenog dokumenta. Nakon odrađenog odabira, tipkom ENTER započinje unos podataka.


Odabir partnera

Unosom naziva ili šifre partnera, ili jednostavno klikom na ikonu, otvorit će se tab (slika desno) u kojem je moguće odabrati željenog partnera, te po potrebi odabrati (ili dodati) i dodatnu adresu označenog partnera.Tab se može otvoriti kad upišete kraticu vrste dokumenta (npr. PON) i potvrdite tipkom "Enter".

Novost je da smo unutar tab-a dodali mogućnost mijenjanja (ili dodavanja) podataka partnera, kao i mogućnost dodavanja dodatnih adresa direktno unutar forme, bez potrebe za izlaženjem iz unosa dokumenta. 

Traženje, odabir i unos artikala

u dokument je kao i do sada moguće unositi šifru ili naziv artikla, ili tipkom F2 odmah otvoriti tab "traženje artikla". Nakon dvoklika nad željenim artiklom, ugasit će se tab "traženje artikla" i artikal će se povući u dokument, Ako je tab otvoren, pretraga šifrarnika artikala se može vršiti sve dok se na njega ne klikne dvaput ili ne klikne na tipku "Prihvati".


Potrebno je staviti kvačicu "egzaktni artikal" na izborniku traženje, kako se ne bi otvarao tab pretrage ako se zna točna šifra artikla i na taj način je dodatno ubrzan unos dokumenta.

Brzina pretrage artikala ovisi o odabranim uvijetima, znači vrijedi što ih je manje (kvačica) pretraga će biti brža, naravno da broj artikala unutar šifrarnika ponajviše pridonosi vremenu izračuna i prikaza rezultata pretrage.CTRL+klik


Moguće je odabrati više artikala u pregledu te ih ubaciti u dokument odjednom putem kombinacije tipki CTRL+ lijevi klik


Objašnjenje ikona na tab-u pretrage artikla kod unosa dokumenta.Cijenu artikla moguće je odrediti unutar aktivnog tab-a, kao i prebaciti označene artikle u košaricu.
Tipka prikaz - Up-sell

sada je moguće prikazati prozor s Up-sell artiklima. Program pokazuje najčešće prodavane artikle uz artikl koji se trenutno unosi (u prozoru su prikazani top deset artiklala, znači prikazuju se najprodavaniji artikli uz onog kojeg unosite, odnosno kojeg označite).potrebno je uključiti prikaz Up-sell artikala preko tipke "Prikaz"