Pivot rekapitulacije omogućavaju detaljan pregled podataka kroz robno i financijsko grupiran po korisnikovim željama na x i y osi tablice i ujedno omogućavaju grafički prikaz podataka

  1. Odabir načina obračuna. Ovdje izabirete koje vrijednosti dokumenta želite imati zbrojene i/ili prikazane u izvještaju. Ako samo odaberete "obračun", tada ćete u izvještaju moći dodati u tablicu podataka, a ako odaberete i prikaz, tada će taj podatak odmah i biti vidljiv u tablici. Uz svaki podatak možete dodati prikaz varijacija (apsolutna i postotna), što znači ako odaberete da u izvještaju vidite prodaju po mjesecima, između podataka za svaki mjesec ćete vidjeti i kolika je razlika jednog mjeseca naspram drugog (u apsolutnom iznosu i/ili postotku).
  2. Odabir polja grupiranja. Ovdje izabirete po kojim sve poljima ćete moći prikazati grupiranje po x (column) i y (row) osi i da li samo želite imati mogućnost filtriranja po određenom tipu podatka. Svaki od izbora koji ovdje napravite, može automatski raditi razdiobu unutar svojeg ključa. Znači ako odaberete partnera i godinu i mjesec, tada možete vidjeti koliko je koji partner imao prometa u pojedinoj godini, te svakom mjesecu pojedinačno. Sva polja koja ovdje odaberete moći ćete u izvještaju proizvoljno razmještati po osima i po dubini podatka.
  3. Standardni filteri koji određuju koje podatke ćete obrađivati u izvještaju. Ovdje možete povlačiti sve godine automatski za koje imate podatke u bazi. Isto tako možete odabirati i poslovne jedinice, partnere i slično. Ako želite pratiti podatke za više godina odjednom, a želite pratiti do određenog datuma, tada stavite kvačicu na YTD/MTM. Znači ako kažete da želite podatke od 01.01.2018 do 30.06.2021, i imate kvačicu na YTD/MTM, tada će u izvještaju biti podaci od 01.01.2018 do 30.06.2018 + 01.01.2019 do 30.06.2019 + 01.01.2020 do 30.06.2020. + 01.01.2021 do 30.06.2021.
  4. Grafikon znači da ćete imati sve podatke, osim u tablici, imati prikazane i paralelno u grafičkom mogu, sa odabirom tipa prikaza grafike (linije, stupovi, pite). "Odabrano" znači da će grafikon prikazivati samo označene podatke unutar tablice, dinamički. 
  5. Jednom pripremljena rekapitulacija se može u pregledu snimiti. Kada je snimite, u ovoj tablici će se pojaviti, pa je izborom ovdje automatski pozivate.

Nakon što dobijete i izvještaj na ekranu imate 4 regije u među kojima možete povlačiti odabrana polja grupiranja i vrijednosti i time si formirati izvještaj po potrebi

  1. Su polja koja ste odabrali kao filtere (i sva druga koja nisu prikazana u tablici) a služe za grupiranje. Na tu poziciju možete donijeti polje iz izvještaja (tablice) ako ne želite po njemu više imati grupirane podatke
  2. Na ovu lokaciju donosite polja po kojima želite da se podaci na X osi grupiraju. Bitan je i redoslijed po kojem su polja složena jer po to redoslijedu će se i granati podaci. Npr. ako želite imati mjesec i godinu kao način grupiranja, možete staviti prvo godina, pa onda mjesec. Tada kada kliknete na + ispred godine, otvoriti će vam se mjeseci i podaci unutar te godine. Ali ukoliko želite vidjeti kako ste radili u veljačama u 2019, 2020 i 2021, tada prvo stavite mjesec, pa onda godinu. Nakon takvog rasporeda, kada kliknete na + ispred mjeseca, otvoriti će vam se podatak kako ste radili taj mjesec u različitim godinama
  3. Ovo je pozicija na kojoj određujete koje vrijednosti će se vidjeti u izvještaju i kojim redoslijedom. Ovdje također dovlačite odabrana polja mišem, a možete ih ukloniti desnim klikom i odabirom "hide"
  4. Na ovu lokaciju "dovlačite" polje koja želite imati na Y osi tablice. Isti principi vrijede kao i na X osi.

Dodao sam i video koji vam prikazuje kako grupirate i pomičete podatke po tablici. Ako ste odabrali prikaz odabrane grafike, donji dio prozora sa grafičkim prikazom će se mijenjati prema onome što ste odabrali (selektirali) mišem u tablici.

Preporuka je da se malo "poigrate" sa ovim izvještajima da steknete dojam kako si možete izvući podatke koji će vam bolje prikazati poslovanje.

Nemojte zaboraviti da si na ikonu "disktete" možete snimiti kompletan izgled izvještaja za ponovno korištenje i time si ubrzati rad.

2021-07-20_11h50_40.mp4

  • No labels